Spontan abort – alt du bør vide
At opleve en spontan abort kan være en følelsesmæssig og fysisk ubehagelig oplevelse. For mange opstår der bekymringer, hvis kroppen reagerer anderledes end forventet i de tidlige uger af graviditeten. I denne artikel gennemgår vi, hvad en spontan abort er, hvorfor den opstår, og hvad man kan være opmærksom på.
Hvad er en spontan abort?
En spontan abort sker, når en graviditet går til grunde af sig selv, inden fosteret er levedygtigt. De fleste aborter sker i graviditetens første trimester, ofte inden uge 12, hvor kroppen af forskellige årsager ikke kan opretholde graviditeten.
Mange aborter sker, før kvinden overhovedet når at opdage graviditeten. For nogle opleves det som en forsinket menstruation, mens andre mærker en tydelig forskel. Selvom det kan være en svær oplevelse, er en spontan abort en naturlig proces, hvor kroppen typisk reagerer på, at noget ikke udvikler sig, som det skal.
Symptomer på spontan abort
Tegnene på en spontan abort kan variere fra kvinde til kvinde. De mest almindelige symptomer inkluderer:
- Blødning, der kan variere fra let pletblødning til kraftig blødning
- Murrende smerter i underlivet, der kan minde om menstruationssmerter
- Graviditetssymptomer forsvinder
- Udstødelse af væv eller blodpropper
Blødning i starten af graviditeten betyder ikke nødvendigvis, at graviditeten er tabt. Mange oplever pletblødning, uden at det påvirker fosterets udvikling. Hvis der ses hjerteblink ved en scanning, er chancen for, at graviditeten fortsætter, stadig høj.

Hvorfor opstår en spontan abort?
Den hyppigste årsag til en spontan abort er genetiske fejl i fosterets udvikling. Kromosomafvigelser kan forhindre fosteret i at vokse normalt, og kroppen afslutter derfor graviditeten. Andre faktorer kan også spille en rolle, såsom hormonelle ubalancer, livmoderforhold, infektioner eller sygdomme hos moderen.
I de fleste tilfælde kan man ikke selv gøre noget for at forhindre en spontan abort, og det betyder heller ikke nødvendigvis noget for ens chancer for at blive gravid igen.
Hvad hvis der ikke ses et foster ved scanning?
I nogle tilfælde viser en scanning, at graviditeten ikke udvikler sig, som den skal. Der kan være flere grunde til, at et foster ikke er synligt:
- Graviditeten er yngre end forventet, og fosteret er endnu ikke synligt
- En tom fostersæk, hvor graviditeten er gået til grunde tidligt
- En missed abortion, hvor fosteret er ophørt med at udvikle sig, men kroppen endnu ikke har reageret
En opfølgende scanning kan ofte give mere klarhed, hvis der er tvivl om graviditetens udvikling.

Missed abortion – når kroppen ikke opdager aborten
Ved en missed abortion går graviditeten til grunde, men kroppen fortsætter med at opføre sig, som om den stadig er gravid. Der er ingen typiske symptomer som blødning eller smerter, og mange opdager det først ved en scanning, hvor der ikke længere er hjerteblink.
For nogle opdages en missed abortion, når graviditetssymptomerne pludselig forsvinder. Andre har fortsat de sædvanlige tegn på graviditet, fordi kroppen stadig producerer graviditetshormoner.
Hvis en missed abortion påvises, vurderes det, om kroppen selv vil udstøde graviditeten, eller om der skal tilbydes medicinsk eller kirurgisk behandling.
Hvis du besøger Din Scanningsjordemoder, og vi opdager en missed abortion, hjælper vi jer videre. Vi ringer gerne til hospitalet eller gynækologen og får en tid til jer.
Bliv afklaret med en tidlig scanning
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din graviditet udvikler sig normalt, kan en tidlig scanning give svar. Allerede fra uge 6+0 kan hjerteblink ofte ses ved ultralyd, hvilket er et positivt tegn på, at graviditeten er i udvikling.
Hos Din Scanningsjordemoder kan du booke så mange tryghedsscanninger som du vil. Til en tryghedsscanning kan du få bekræftet, om der er hjerteblink, og om graviditeten forløber normalt.
Du er derudover altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. Vores fornemmeste opgave er at give dig en god og tryg oplevelse i din graviditet.

Anette Ertmann
Jordemoder siden 2005
Anette er indehaver af Din Scanningsjordemoder og har 20 års erfaring som jordemoder. Hun startede sin karriere på Hvidovre Hospital og har siden 2010 specialiseret sig i ultralydsscanning af gravide. Anette har deltaget i flere kurser inden for ultralyd og medvirket i projektet Copenhagen Baby Hearts, hvor nyfødte får scannet deres hjerter. I 2022 stiftede hun Din Scanningsjordemoder, hvor hun kombinerer faglighed, ro og tryghed for at give gravide og deres partnere en god og tryg scanningoplevelse.