Hvornår kan man se barnets køn?

En kønsscanning kan ved hjælp af ultralyd fastslå kønnet på dit ufødte barn. Det er for mange kommende forældre en spændende begivenhed i graviditeten, som udover at sikre kønnet på barnet også undersøger, om det udvikler sig sundt og normalt.

Hvornår kan man fastslå barnets køn ved en kønsscanning?

En kønsscanning kan foretages på alle tidspunkter i en graviditet fra uge 14+0 og frem.

Her vil barnets kønsorganer være nok udviklet til at kunne ses ved hjælp af ultralyd.

Hvad er formålet med en kønsscanning?

En kønsscanning er en ultralydsundersøgelse, der har til formål at visualisere og identificere kønsorganerne på dit ufødte barn for at finde ud af, om du venter en dreng eller en pige.

En kønsscanning er en meget sikker og tryg scanning. Først og fremmest fordi den er non-invasiv, dvs. at ingen nåle eller kirurgi er nødvendig. Dernæst er brugen af lydbølger i stedet for ioniserende stråling (som ved røntgen) med til at gøre undersøgelsen helt ufarlig for både dig og dit ufødte barn.

Kønsscanninger udføres typisk som en del af en rutinemæssig ultralydsundersøgelse, hvor det primære formål er at kontrollere barnets generelle udvikling og screene for eventuelle misdannelser og kromosomfejl.

I Danmark er dette et offentligt tilbud, som oftest kaldes 2. trimester scanningen eller misdannelsesscanningen.

Kønsscanninger som udelukkende har til formål at fastslå barnets køn foretages kun hos private scanningsklinikker, såsom Din Scanningsjordemoder i København. Læs mere om vores kønsscanning her

Vi lytter til dit barn helbred og velvære inde i maven, for NIPT, NIFTY & EVITA scanninger
Rigtige scanninger af jordemødre til NIPT, NIFTY & EVITA

Offentlig og privat kønsscanning

Som gravid kan du både få lavet en kønsscanning som en del af det offentlige tilbud og ved et privat tilbud. Valget afhænger af dine behov og præferencer.

Hvis du gerne vil have ekstra tryghed og ønsker at vide din babys køn tidligt i graviditeten, kan en privat kønsscanning være det rigtige valg. Hvis ikke du har noget imod at vente med at finde ud af dit barns køn til den rutinemæssige 2. trimester scanning, eller måske gerne vil undgå ekstra omkostninger, kan det offentlige tilbud være et bedre valg.

Uanset, hvad du vælger, er det en god idé at tale med din jordemoder eller læge om dine ønsker og muligheder.

Hvad er forskellen på kønsscanning og tidlig kønsscanning?

KØNSSCANNING

En kønsscanning indgår typisk omkring uge 20 som en del af den offentligt tilbudte misdannelsesscanning, som i Danmark finder sted mellem uge 18 og 22. Formålet med scanningen er primært at undersøge dit barns udvikling og kontrollere for eventuelle misdannelser, men det er også her, at mange forældre vælger at få kønnet på deres baby at vide.

For at en kønsscanning kan forløbe optimalt, skal følgende forhold være opfyldt:

 • Dit barn skal være gammelt nok i uger og dage
 • Kønsorganerne på barnet skal være tilstrækkeligt udviklet og normale
 • Barnet skal ligge i en stilling, der gør kønsorganerne synlige
 • Den gravide kan med fordel tømme blæren inden scanninger, da det vil gøre det lettere at få et klart billede af fosteret.

TIDLIG KØNSSCANNING

En tidlig kønsscanning er en scanning, der udføres for at bestemme din babys køn tidligere end ved den rutinemæssige misdannelsesscanning. Tidlige kønsscanninger tilbydes fra uge 14+0 i graviditeten. Selvom kønsorganerne allerede begynder at udvikle sig omkring uge 11, kan de først ses nøjagtigt nok på en ultralyd til at vurdere barnets køn fra uge 14. Nøjagtigheden øges, jo tættere kønsscanningen er på uge 20. Tidlige kønsscanninger tilbydes kun gennem private klinikker, såsom Din Scanningsjordemoder i København.

Det er vigtigt at vide, at der altid er en risiko for, at kønnet på dit barn ikke kan bestemmes med sikkerhed ved en tidlig scanning. Nøjagtigheden af kønsbestemmelsen afhænger af barnets placering i livmoderen, dets bevægelser og scanningsudstyrets kvalitet. Er det ikke muligt at bestemme kønnet, bliver man nødt til at foretage en ny scanning. Hos Din Scanningsjordemoder giver vi naturligvis tid til en gratis opfølgning.

For at opnå de bedste resultater ved en tidlig kønsscanning kan følgende forhold være med til at sikre kvaliteten af billederne og nøjagtigheden af kønsbestemmelsen:

 • Barnet ligger i en position, der gør kønsorganerne synlige
 • Navlestrengen er ikke placeret mellem benene på din baby
 • Mængden af fostervand skal være tilstrækkelig
 • Hvis du som gravid ikke har alt for store fedtdepoter på maven
 • Den gravide kan med fordel tømme blæren inden scanninger, da det vil gøre det lettere at få et klart billede af fosteret.

Hvornår kan jeg se min baby?

I løbet af din graviditet har du flere muligheder for at se din baby ved hjælp af forskellige scanninger. De typiske ultralydsscanninger under graviditeten er følgende:

 • Tidlig scanning (uge 5-12): En tidlig scanning, også kendt som en tryghedsscanning, bruges ofte til at bekræfte graviditeten, fastslå den estimerede terminsdato, og se hjertets aktivitet.

 • Kønsscanning og tidlig kønsscanning (uge 14 – 22): Her er der tale om den type kønsscanninger, der udelukkende har til formål at fastslå dit barns køn.

 • Nakkefoldsscanning (uge 11-14): Denne scanning, også kaldet 1. trimester scanning, måler nakkefolden på dit barn for at screene for kromosomafvigelser. Man undersøger også, om graviditeten ligger indenfor livmoderen, samt om der er hjerteaktivitet, og hvor mange fostre, der er.

 • Trivselsscanning (uge 12 – 41): En trivselsscanning fokuserer på at vurdere dit barns vækst, udvikling og generelle trivsel i livmoderen.

 • Misdannelsesscanning (omkring uge 20): Denne scanning, også kaldet 2. trimester scanning, undersøger dit barns organer og strukturer for at identificere eventuelle misdannelser. Den kan også fastslå kønnet.

 • Vækstscanninger (Uge 24 og frem): Disse scanninger kan foretages senere i graviditeten for at overvåge dit barns vækst og udvikling, især hvis der er bekymringer omkring barnets størrelse eller fostervandets mængde.

 • 3D/4D scanninger (Uge 26-32): Disse typer scanninger er en avanceret form for ultralyd, der giver detaljerede billeder og videoer af dit barn i livmoderen.

 

Hvordan foregår en kønsscanning?

En kønsscanning foretages ved hjælp af en ultralydsundersøgelse. Ultralyd er højfrekvente lydbølger, som i denne sammenhæng bruges til at danne billeder af din baby inde i livmoderen.

Scanningen foretages af en jordemoder eller sonograf. Hos Din Scanningsjordemoder i København er alle ansatte uddannede jordemødre samt certificerede sonografer med minimum 10 års erfaring.

En kønsscanning foregår på følgende måde:

 1. Som gravid vil du blive bedt om at ligge ned på en undersøgelsesbriks, hvorefter jordemoderen påfører gel på din mave, som hjælper ultralydsapparatet med at lave klare billeder.

 2. Jordemoderen bruger en håndholdt scanner, som sammen med gelen føres frem og tilbage over huden på din mave. Den håndholdte scanner sender højfrekvente lydbølger ind i maven, som reflekteres tilbage og skaber et billede af din baby på en skærm.

 3. Dernæst vil jordemoderen kigge efter visuelle tegn på barnets køn, såsom tilstedeværelse af kønsorganer. Nøjagtigheden afhænger af flere faktorer; bl.a. den stilling dit barn ligger i, mængden af fostervand og din kropssammensætning.
Ultralysscannings billeder af dit ufødte barn

Hvad er forskellen på 2D-, 3D- og 4D scanning?

Ved en kønsscanning kan man benytte sig af både 2D-, 3D- og 4D ultralydsscanning. Hver især har de forskellige styrker og anvendelser:

 • 2D scanning: Denne type er den mest almindeligt anvendte og er standardmetoden ved de fleste rutinemæssige graviditetsundersøgelser. 2D er normalt tilstrækkeligt til at bestemme dit barns køn. Det giver et fladt, todimensionelt billede af din baby, hvilket er nok til at kunne se kønsorganerne. Udover kønsbestemmelse er 2D også god at benytte til overvågning af dit barns udvikling og til at kontrollere dets vækst, livmoderens placering samt mængden af fostervand.

 • 3D scanning: Denne type ultralyd giver et mere detaljeret, tredimensionelt billede af din baby, hvilket kan gøre det lettere at se specifikke kropsdele som ansigtet og kønsorganerne. 3D er mindre almindeligt og ikke altid nødvendigt ved rutinemæssige kønsscanninger, men det kan være nyttigt, hvis der er behov for en mere detaljeret undersøgelse. Mange forældre vælger en 3D scanning for at få mere livagtige billeder af deres baby, som de kan gemme som minde.

 • 4D scanning: 4D ultralyd viser ikke blot tredimensionelle billeder af dit barn (3D), men tilføjer også et tidsaspekt, så man kan se dets bevægelser i realtid. Det betyder, at du kan se sit barn i bevægelse/live, imens du bliver scannet. Du kan også være heldig at se din baby lave grimasser, åbne øjnene eller bevæge sin små fingre.

Hvilken type scanning er bedst til at fastslå kønnet?

I de fleste tilfælde er en 2D scanning tilstrækkelig og præcis nok til at bestemme dit barns køn. 3D/4D scanninger kan dog være fordelagtige, hvis der er usikkerhed i kønsbestemmelsen med 2D ultralyd. Ellers er disse type scanninger mest relevante, hvis du som gravid ønsker mere detaljerede billeder eller gerne vil se din baby i bevægelse under scanningen.

Man vil derfor starte med en 2D ultralyd til kønsscanning og kun bruge 3D/4D ultralyd, hvis det er nødvendigt eller ønsket af dig som gravid. Uanset dit valg er det vigtigt, at scanningen udføres af en erfaren professionel, så du opnår den mest nøjagtige og fagligt bedste vurdering.

Ultralysscannings billeder af dit ufødte barn

Hvad koster en kønsscanning?

En kønsscanning hos Din Scanningsjordemoder inklusiv billeder har en pris på 600 DKK.

Skulle det ikke være muligt at se barnets køn på grund af fostrets placering, giver vi selvfølgelig tid til en gratis opfølgning.